2010/05/23

Crossing Over

Kun on aikeissa katsoa elokuvan joka on luokiteltu trilleriksi, jonka pääosassa on Harrison Ford (olkoonkin, että herra on epäilemättä ainut oikea Han Solo) ja jonka kansi ei eroa muista kaltaisistaan, ei odota itse filmiltäkään juuri mitään. Onneksi on niitä poikkeuksia, jotka lunastavat paikkansa leffojen tähtitaivaalla.


Crossing Over (Rajattu Maa) on kokonaisuus laittomien siirtolaisten ja heidän kanssaan työskentelevien viranomaisten yhteennivoutuvista tarinoista. Näyttelijäkaunotar Ausseista, juutalaismuusikko Briteistä, nuori meksikolainen äiti poikansa kanssa, perheitä Lähi-Idästä ja vieläkin idempää, maahanmuuttoviraston väkeä aidan kummaltakin puolelta. Maahanmuutto- ja tulliryhmän poliisi Max Brogan (Harrison Ford) antaa meidän kurkistaa hänen maailmaansa. Kuka saa työskentelyluvan ja USA'n kansalaisuuden, kenet karkoitetaan, kuka lähtee vapaaehtoisesti? Ja minkä hinnan laittomasti maahan tulleet joutuvat unelmistaan maksamaan? Ja kenties vielä tärkeämpää - kuinka paljon Yhdysvaltojen viranomainen voi antautua oman moraalinsa ja inhimillisyytensä vietäväksi lain varjolla?


Amerikkaa pidetään kultaisena maana*, paikkana, jossa kaikki sujuu kuin leikiten. Todellisuudenhan me tiedämme. Rajojen yli tulee laittomia siirtolaisia jatkuvasti, toiset kenties jäävät turistiviisumin avulla maahan aiottua pidemmäksi aikaa. Elämä ei ole heille helppoa. Viranomaiset tekevät täsmäiskuja tehtaisiin, jotka ovat laittomien työntekijöiden kultakaivoksia. Eri uskonnon ja syntyperän edustajia syrjitään eikä sananvapautta ole olemassa, eihän sitä tunnu olevan virallisillekaan kansalaisille. Puhumattakaan kulttuurieroista, joiden hyväksyminen on molemminpuoleista. Heti, kun astut oman maasi rajojen yli, olet vieras vailla suojaa. Laittomia maahantulijoita on niin paljon, että kaikille ei mitenkään voida myöntää oleskelulupaa. Sen eteen voi joutua tekemään mitä tahansa.

En olisi luokitellut leffaa suinpäin trilleriksi, mutta kenties trillerin ja draaman välimuoto olisi paras luonnehdinta. Rooleissa ei ole valittamista (krhm, Jim Sturgess laulamassa pianon ääressä päällään liivi ja hattu, what more could you ask?!) ja tarina kulki sopivan verkkaisesti. Kuvaus oli enimmäkseen perinteistä laatua paria hienoa poikkeusta lukuun ottamatta. Fordin ja Sturgessin lisäksi  rooleissa mm. Ray Liotta, Ashley Judd, Alice Eve sekä pienessä osassa True Bloodista tuttu Lizzy Caplan. Vaikuttavan suorituksen teki myös 15-vuotiasta muslimityttöä näytellyt Summer Bishil.


Crossing Over ei kaivannut järisyttävää kliimaksia. Todellisessakaan elämässä rajojen ja sen yli päässeiden valvonta ei kohtaa loppuhuipennusta, vaan jatkuu aina vaan, päivästä toiseen. Joinakin hetkinä inhimillinen osa vie kuitenkin voiton ja pakottaa pysähtymään. Miettimään, miten monta ihmistä joutuu kärsimään siksi, koska laki sanoo niin. Missä menee raja?




* Käytin tässä Amerikkaa yleisterminä, tiedän kyllä että se on maanosa eikä maa ;)

2 comments: